вторник, 3 юли 2012 г.

История на часовниците: От началото на 19 век до наши дни!


Часовникът е претърпял много трансформации през годините. Налице са много модификации и технологични постижения, които са направили възможно, да ги носите на китката си и да ви показват точно часа! За разлика от часовниците, направени преди много векове, часовниците днес предлагат най-модерните технологии и съвременни функции за да ви осигуряват удобство всеки ден. Часовникът е допринесъл много и в историята, като е запазил точни дати и време на важни събития, като двете световни войни, първия полет в космоса и т.н.. Може би, на всеки вече е ясно, че той се е превърнал в нещо неразделно от бита на всеки човек и ще се използва още дълги години.

стари джобни часовници


За да разберем наистина еволюцията на часовника, ние трябва да се потопим в едно пътешествие в миналото. Да стигнем до първото подобно устройство. Всъщност първият часовник, максимално близък до днешните е бил джобения часовник.
След като жп транспорта е започнал да работи с разписание и са навлезли масово часовниците, тази промишленост е започнала да нараства с огромни темпове и да помага на все повече хора, като им предоставя възможността да знаят във всеки един момент, колко е часа! С изобретяването на ръчния часовник, те става все по-популярни сред работещите хора и все по-често срещани в ежедневието. Докато не се достига и до съвсем друго ниво LED дигиталени часовници, които са много по-евтини за изработка и ако беше важна само цената и точния час, до сега отдавна да са изместили традиционните ръчни часовници. Но това поне за сега няма как да стане, защото ръчните механични часовници, винаги ще запазят своя чар.

Джобен часовник е най-старата форма на масово произвеждан часовник. В началото, те не са били често срещани. Плюс това са изпълнявали функцията и на бижу с уникални гравюри и мозайки. Заради всички тези неща са били достъпни само за богатите хора. Инкрустирани със скъпоценни камъни и изработени от най-добрите материали за качество, ранните джобни часовници и днес се смятат за уникални бижута и дори струват повече от преди. В крайна сметка дори и в наши дни, хубавите джобни или ръчни часовници все още се смятат за моден аксесоар. Но да се върнем в историята и защо се е стигнало до джобния часовник въобще. Основна заслуга има жп транспорта. Изисквал е часовниците да стават все по-точни(много важно за избягването на катастрофи м/у влакове и спазване на разписания) и все по-малки и по-малки за да са удобни за носене. Така в следване на тези принципи, часовника се е изменил и е започнал да прилича на днешните, като смаляването на размера е помогнал за създаването на ръчния часовник... (Следва продължение)

Очаквайте скоро Част 2!

Няма коментари:

Публикуване на коментар