четвъртък, 5 юли 2012 г.

История на часовниците: От началото на 19 век до наши дни! ЧАСТ 2

И продължението на статията за часовници от преди няколко дни. Приятно четене :)

Военните също оценят ползата и удобството на ръчните часовници, но им се е искало да ги виждат по-лесно и най-вече да е възможно да разбират часа, дори и когато около тях не е светло. Тогава се почвяват и часовниците с фосфор, които святат на тъмно и моментално стават хит. Днес има множество производители на часовници, които са специализирани в производството на ръчени часовник. Вече има голямо разнообразие на пазара -  ботикови, спортни, механични, електронни, и още много видове, което помага на хората да изберат най-подходящия за тях часовник. Часовниците днес има в голям ценови диапазон и не само богатите могат да си позволят лукса да знаят винаги колко е часа.

едни от първите ръчни часовници

Електронният часовник се е появил в края на 1960-те и началото на 1970-те. Тези часовници са много иновативни и униклани за тогава, защото те са без движещи се части. С други думи, те са по-евтини, до голяма степен по-точни и по-лесни за поддръжка! Американците и японците са били предшественици в развитието на тази технология. Ранните модели са скъпи, но към днешна дата всеки може да си ги позволи. Може да се каже, че качествено изработените електронни часовници са едни от най-точните, като в много случай на по-ниска цена предоставят много по-добра функционалност от механичните.

Може би най-точните масово използвани часовници са тези, които се използват в авиацията (Pilot Watch). Изискванията към тях са доста високи, защото там всяка секунда е важна. Тези часовници действително помагат за планирането на полетите, изготвяне на разписания, насочване и навигиране на самолетите и всички други неща, поддържащи авиотранспорта така ефективен и бърз. 

Няма как да отречем, че днес си с вързани ръце, когато не знаеш колко е часа. Вярно е, че все модерните устройства все повече изместват ръчния часовник, но е сигурно, че той никога няма да изчезне. Това е така и благодарение на това, че днес лесно може да си изберете перфектния за своите нужди / желания часовник. 
Понеже избора е голям, преди да тръгнете да си купувате часовник е хубаво предварително да решите какво точно искате, защото наистина може да се загубите в днешните магазини за часовници, независимо дали ги пробвате един по един или разглеждате в някой онлайн магазин. Помислете добре, кое наистина ви е нужно и ще ви върши работа(функции, необходими, размер, стил и цена). И не забравяйте, че толкова богатият избор в наши дни е плод на много талантливи дизайнери и инженери, дали своя принос към това изкуство през годините!

Няма коментари:

Публикуване на коментар